Az Én hősöm címmel segítő programot indított a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szentesi Tagintézménye gyermekek és fiatalok részére. A cél kitalálni, megtervezni és megalkotni a saját hősüket, nevet adni neki, és mindenféle szuper erővel felruházni, hogy segíthessen. A beérkezett alkotások fotóiból online kiállítást szerveznek, majd a hősöket valamilyen ajándékért cserébe haza is lehet vinni, a felajánlott ajándékokat pedig a szakszolgálathoz járó gyerekek kapnák meg. A beküldési határidő május 22. A programról a szakszolgálat munkatársaival beszélgettünk.

Március 16. után kezdődött a történet. Lázár-Szabó Edit ötletgazda feladatokat próbált keresni a társas készségfejlesztő kiscsoportjába járó alsósoknak, amikor rátalált egy hősökről szóló gyakorlatra, és arra gondolt, hogy nem kellene ettől megfosztani más gyerekeket sem. – Ha valaki megalkotja a saját hősét, az egyfelől önbizalmat és megküzdési készséget ad, amire manapság nagy szüksége van mindenkinek, másfelől maga a folyamat alkalmas a feldolgozásra is. Ezt próbáljuk meg mindenki számára elérhetővé tenni. Amíg segítünk, addig oldódik bennünk a feszültség és a bizonytalanság érzése – mesélte a pszichológus. A felnőttek is bekapcsolódhatnak a programba, ugyanis egy-egy hősért cserébe valamilyen ajándékot ajánlhatnak fel, melyeket a szakszolgálathoz járó gyerekek kapnának meg. Olyan eszközöket és játékokat várnak, melyeket kisorsolnak kis klienseik között, akik ezáltal otthon gyakorolnak, fejlődnek és egyben élményeket is szereznek.

Mivel egyedül minden nehezebben megy, ezért megsokszorozták erejüket. Edit segítséget kért kollégáitól az ötlet megvalósításhoz, amelyhez többen is csatlakoztak. Tóth Annamária a logisztikai részt vállalta magára a projektben. – Kíváncsivá tett a téma, az előre gondolkodás és tervezés az erősségem. Úgy gondoltam, hogy egy kisebb csapatnak kell felkarolni az ötletet, és kézbe venni az irányítást, amibe később többen is bekapcsolódhatnak – mondta érdeklődésünkre. Halász-Vastag Zsuzsanna a motivációs tréner a csapatban, aki mindig bíztat. Kolozsvári Valéria a kapcsolati tőkéjét mozgósította, hogy minél több emberhez eljusson. Az ötletgazda hangsúlyozta, ez nem pályázat, hanem egy segítő program. Aki alkot, az önzetlenül segít, mert nem ő kapja majd a jutalmat érte, hanem egy másik kisgyerek. Az önzetlen segítségnyújtásra már óvodás kortól kezdve tanítani kell kicsiket, ez az úgynevezett altruizmus, hangsúlyozta a tagintézmény vezetője, Gurdonné Kovács Helga, aki a háttérből támogatja a csapatot. Ez a természetes személyiségfejlődés része, és ha ezt nem erősítjük, akkor nem biztos, hogy kialakul a gyermekben, tette hozzá Tóth Annamária.

Május 22-ig várják az alkotásokat, melyek az otthonunkban fellelhető bármilyen eszközzel és technikával készülhetnek, só-liszt gyurmából, flakonokból, WC-papír gurigából stb., de lehet rajzolni színes ceruzával vagy akár zsírkrétával is. Ezt le kell fotózni és elküldeni a pedagógia szakszolgálathoz. Minden hőshöz tartozik egy „személyi igazolvány”, ezen be kell őt mutatni, nevet adni neki, leírni a szuper képességeit és tulajdonságait, és azt, hogy az alkotó miben hasonlít rá. Az alkotásokat ábrázoló virtuális kiállítás megtekinthető lesz az intézmény Facebook oldalán, ahol bárki kiválaszthatja a kedvencét. – A hősökért cserébe szívesen fogadunk már nem használt társasjátékokat, különböző eszközöket, amelyekből „unaloműző dobozokat” készítenek a munkatársak, és megkeresik a gazdáikat, továbbajándékozzák a hozzájuk járó gyerekeknek. Apró dolgokkal is tudják támogatni az intézményt, a fejlesztők nagyon kreatívak, pamutgombolyagokból, fonalakból, vagy akár csipeszekből is ötletes játékokat készítenek. Magánszemélyek és cégek jelentkezését is várjuk – mondta a pszichológus.

Ez egy nyitott program, tehát nem csak Szentesről várnak alkotásokat gyerekektől, fiataloktól. Lázár-Szabó Edit elárulta, egy egész csapatnyi hős érkezett már a szakszolgálathoz. Fontos, hogy ne létező hősöket készítsenek a gyerekek, hanem a fantáziájukra hagyatkozva találják ki, hogy ki ő, kinek és miben tud segíteni? További információkat a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szentesi Tagintézményének Facebook oldalán találnak.

Hősök előre!

 Palicska Irén

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!