Évről évre egyre többen választanak elektromos autót, ezzel együtt növekszik a töltőhelyek iránti igény. A legkényelmesebb, ha saját otthonunkban vagy a céges parkolóban van lehetőség a járművek töltésére. A töltőállomásként működő beállókról kérdeztem a Bali Solar munkatársait, Vígh Imrét és Fekete Sándort.
– Csapatuk a beállók kivitelezéséért felel. Hogyan?
– Vígh Imre: Egy tervezői munka előzi meg a kivitelezést, melynek során a kollégák egyeztetik a lehetőségeket és az ügyfél igényeit. Az egyik lényeges szempont, hogy a megrendelő egy vagy több beállót szeretne-e, tehát hány kocsit szeretne egyszerre tölteni. Ezután megrendeljük a szükséges anyagokat. Mi építjük meg a tartószerkezetet is, ami egyfajta tetőként is működik, tehát nem ázik alatta az autó. A tetőhéjazat helyett egyből rákerül a napelem. Ezzel párhuzamosan megépül hozzá az inverter és esetleg a tároló akku is. Ha ez megvan, felkerül a megbeszélt helyre az autós töltővel együtt.


– Fekete Sándor: De vannak olyan töltők is, amelyek már eleve az inverterbe vannak építve. Ha eltároljuk a napközben megtermelt energiát, akkor azt a hálózat használata nélkül este be tudjuk tölteni az autónkba. A mai technológiával egy 5kW-os napelemes rendszer elfér 1 autó felett, és a megtermelt energiából egy kis-közepes autóval akár 40.000 km-t tudunk egy évben autózni, vagy akár az energia felét elhasználjuk a háztartásunkban. A lehetőségek elég sokoldalúak, a villamos energiát nagyon sokrétűen lehet felhasználni.
– Hol érdemes elhelyezni a töltőt?
– V.I.: A legkényelmesebb megoldás az, ha az ügyfél az elektromos autóval a beálló alatt áll meg, és ott tölti, de gyakran a garázsban van erre lehetőség. Érdemes olyan helyet választani, ahol az autóval parkol.
– Mennyi időt vesz igénybe a kivitelezés?
– F.S.: Ez a beálló méretétől függ, általában 5-6 fő dolgozik egyszerre a helyszínen, egy nap alatt mindenhol végezni szoktunk.
– Mik az utolsó lépések, mielőtt üzembe helyeznék a rendszert?
– V.I.: Mielőtt elhagyjuk a helyszínt, az invertert és az autós töltőt is készre programozzuk, és elvégezzük a próbaüzemet. Megtesszük a készre jelentést, aztán az áramszolgáltató ellenőrzi, hogy minden rendben van-e a megadott tervekhez képest. Ha igen, akkor a szolgáltató hivatalosan is átveszi a rendszert, és onnantól az ügyfél tudja használni.
– F.S.: A zavartalan működéshez javasoljuk okostelefon és a rendszer működését ellenőrző applikáció használatát. Ehhez internet kapcsolatra van szükség, és utána bármikor ellenőrizhető a helyes működés.
www.facebook.com/balisolarpower
(X)

Gyergyai-Szabó Mariann

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!