A szentesi szülészetért és a normális egészségügyi ellátásért tartottak demonstrációt október 18-án. A kórház régi főépülete előtt többen is kifejtették véleményüket a helyi egészségügy helyzetéről. Felszólalt Szabó Zoltán Ferenc polgármester, dr. Dobos András szakállatorvos, c. egyetemi docens, PhD doktorandusz, a Kiséri Állatorvosi és Lézerszemészeti Rendelő tulajdonosa, Iványi Gábor, aki évek óta az emberek jogainak védelmezője. Végül Varga Ferenc országgyűlési képviselő, az esemény szervezője szólt a jelenlévőkhöz.

– Mennyit számít a pénz vagy a vagyon? Az egészségünk, a családunk, barátaink, ismerőseink, közösségeink és a városunk számít, az emberségünk, az emberi érzelmeink – fogalmazott a demonstráción Szabó Zoltán Ferenc, aki kiállt azokért is, akik Gádorosról, Tiszaugról, Kunszentmártonból, Csongrádról, Tömörkényről vagy éppen Csanytelekről azért jönnek ide, hogy egészségesek maradjanak.

– Még a legködösebb időben is látni lehetett, hogy az emberség, egymás tisztelete, és az egymásról való gondoskodás nem pénzkérdés. Ez elhivatottság és szakmaiság kérdése – magyarázta a polgármester, kifejezve tiszteletét az egészségügyi dolgozók felé, akik kitartanak a betegekért. Kitért arra a tragédiára is, melyben a negyedik gyermekével várandós kismama vesztette életét. A városvezető felajánlotta segítségét a családnak. Mint mondta, régóta érződik, hogy a magyar egészségügy nagy bajban van. Az elmúlt másfél év változásait összegezve hozzátette, a város mindig igyekezett segíteni a kórháznak, a klinikán keresztül is.

– A Covid alatt kisbuszt vásároltunk, utat javítottunk, az izotóplabort támogattunk. Az SZTE klinika és a szentesi kórház integrációja során több területen azonosítottak munkaerőhiányt, különösen igaz ez az orvosok körében. Kiemelten kockázatos terület a fekvőbeteg-ellátásban a szülészet, sebészet, sürgősségi ellátás, belgyógyászat, fül-orr-gégészet, neurológia, pszichiátria, traumatológia és urológia. A járóbeteg-ellátásban a radiológia, belgyógyászat, szülészet-nőgyógyászat és tüdőgyógyászat területén jelentkeznek problémák. Az infrastruktúra állapota leromlott, de történtek fejlesztések, például a betegbiztonság javítása érdekében. Szegedi szakemberek segítik az orvoshiányt, bár a szülészeten megszűnt az ellátás, míg a pszichiátria kapcsán hatósági eljárás van folyamatban. Ha ez negatív eredménnyel zárul, akkor újabb osztály lesz elérhetetlen. Orvoshiány van a traumatológián és a fül-orr-gégészeten. A város több lakást fenntart arra az esetre, ha az orvosoknak lakhatási segítség kellene – zárta beszédét a polgármester.

– Mit jelent számunkra a kórház? A biztonságot, a várat – kezdte beszédét dr. Dobos András szakállatorvos, c. egyetemi docens. Hozzátette, hogy a betegség nagy úr, mely sokakat megijeszt. A kórház az egyetlen hely, ahol a betegség meghátrál. Az egészségügyi dolgozók munkáját méltatta. Ami a legjobban zavarja, hogy ebben a zűrzavarban a gyógyulás elveszítette intimitását, nyugalmát. Mindenki rohan, hívjuk a kórházat, de az ott dolgozók túlterheltek, fáradtak.

– Hozzák vissza az orvosokat a privát egészségügyből! Ha betegként felkeressük az orvost, azt szeretnénk, hogy a mi dolgunkkal törődjön, az legyen neki fontos! Ezt kérjük vissza! –  jelentette ki határozottan. A megjelentek pedig tapssal fejezték ki egyetértésüket. – Kérjük vissza a betegek gyógyuláshoz való jogát, az egészségügy megbecsülését! Akinek pedig nincs ereje lázadni, annak nincs oka panaszkodni! – zárta gondolatait dr. Dobos András.

A következő felszólaló Iványi Gábor volt, akit a felvezetőben úgy mutattak be, ő az az ember, aki az életét tette arra, hogy másokon segítsen. Az országban számos intézményben hátrányos helyzetű, szegény embereken segít, legyen szó idősekről, gyerekekről vagy hajléktalanokról. Évek óta küzd a hatalom ellen, ezért minden eszközzel próbálják ellehetetleníteni. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze visszaemlékezett a szentesi kórház múltjára, majd a jelenre rátérve a bezárt osztályokat sorolta fel. Felszólalásának megható pillanata volt, amikor az előzőekben említett kismamára emlékezett, és a jelenlévők jobb kezüket felemelve fejezték ki együttérzésüket a gyászoló család felé. Elmondta, hogy elég lenne megyénként egy-egy jól felszerelt kórház, amit a légimentő vagy az ambuláns autó is elér. Hozzátette, hogy Magyarország sajnos olyan hely, amit tönkremenő kórház és közlekedés, leépülő oktatás jellemez.

– Ebben az országban nincs kontrollált hatalom, parlamentarizmus – jelentette ki. Istennek nincs a szabadságnál nagyobb ajándéka – mondta el, kitérve arra, hogy mindennek ára van. Vajon lesz-e Szentesnek jövője? – tette fel a kérdést. – A szentesi kórház ne porladozzék tovább! Utána jönnek az iskolák, a boltok, a templomok, a kulturális helyiségek, majd a kocsmák. Rajtatok múlik, hogy ez ne így legyen! – zárta gondolatait Iványi Gábor.

Végül Varga Ferenc országgyűlési képviselő, főszervező foglalta össze a demonstráció célját.

– Ma ezért vagyunk itt, mert ki akarjuk fejezni, hogy mi itt Szentes és környékén megvédjük az értékeinket, nem hagyjuk, hogy lerombolják a kórházunkat! Egykor a szakmán belül is mintakórházként emlegették, mára ez az egykor híres kórház árnyéka lett önmagának. Néhány hónappal ezelőtt bezárták a fül-orr-gégészeti osztályt, csak elfelejtették tájékoztatni erről a lakosságot. A szülészet az ígéretek ellenére sem nyitott ki. A magyar egészségügy bátor orvosokra és ápolókra kell, hogy épüljön, ma a romokban levő magyar egészségügyet ők viszik a hátukon, és a nehéz körülmények között életeket mentenek nap mint nap! És ezért hálásak vagyunk nekik.

Az orvosoknak, ápolóknak és egészségügyi dolgozóknak azt üzente, hogy értük is harcolnak. Azt kérte tőlük, legyenek sokkal bátrabbak, szóljanak, ha azt látják, hogy nincs elég kötszer, pelenka, popsitörlő, hálóing, szóljanak, ha azt látják, hogy nem biztosított az ellátás – bátorította az orvosokat. Hozzátette, nemcsak az orvoshiány a fő probléma, hanem maga a rendszer.

– Az állami egészségügyre szükség van! Nem magánszolgáltató által pénzért ellátott egészségügyre! Sokan pletykálják itt a városban, hogy azért építik le a kórházunkat, hogy majd a nemzet gázszerelője azt megvegye, és aztán magán-egészségügyi intézmény legyen belőle. Azt tudom nektek ígérni, ha ez igaz, akkor én azon fogok dolgozni minden egyes nap, hogy ezt megakadályozzuk – zárta gondolatait Varga Ferenc.

 

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!