A Kossuth téren tartotta ünnepi megemlékezését az önkormányzat október 23-án. A zászlófelvonást követően Szabó Zoltán Ferenc polgármester mondott beszédet, ezt követően a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola dráma tagozatos tanulói adtak elő ünnepi műsort.

A polgármester beszédében felidézte az 1956 előtti éveket, kitérve az I. és a II. világháború rémtetteire, azokra, amiket emberek követtek el emberek ellen.

– Ezután, aki túlélte vagy túlélhette a két világégést, a 1950-es években találta magát, és úgy érezhette, lehetne ennél rosszabb is. De most kiszolgáltatottabbá váltak az emberek, nem volt demokrácia, politikai és szólásszabadság, csak a mindenható párt, a rendnek és fegyelemnek kikiáltott időszak, ami az emberi lelkek jövőbeli reményét sorvasztotta el. Ez jellemezte a sztálinista időszakot, majd Sztálin halálát követően felcsillant a remény, hogy a következő néhány évben Nagy Imre vezetésével végre visszakaphatja az ország és a társadalom az életét, emberi méltóságát. Elmondhatjuk, hogy 1956 adott igazi erőt ahhoz, hogy valódi összefogás jöjjön létre ebben az országban – fogalmazott a polgármester.

1955 környékén valóban indultak el reformok, jobb lett a közhangulat, de Rákosi Mátyásék – Moszkva támogatásával – a visszarendeződésre vártak. Néhány hónap elegendő volt ahhoz, hogy országosan valódi ellenállás alakuljon ki, és egyszerre gondolják úgy az emberek: elég volt! A történelmi visszaemlékezés a szabadságharc napjaira és a szentesi eseményekre is kitért.

– A helyiek akkor a rádióból értesültek az eseményekről. Az, hogy a városban nem lett vérontás, Gujdár Sándor őrnagynak köszönhető. Ő a bölcsességét, a határozottságát, a szabadságvágyát és a lelkiismeretét adta Szentesnek. Nem akart a tömegbe lövetni, bántani azokat a szentesieket, akik erőszakosabban, szenvedélyesebben álltak ki a szabadság mellett. A magyarságot és a saját népét választó katonák előtt tisztelegnünk kell. Emlékeznünk kell azokra a gyönyörű napokra, amikor a szabadság szele ezt a teret is, de a legfőképp a magyarság szívét átjárta. Hatvannyolc év elteltével, és a köztársaság kikiáltásának 35. évfordulóján a legnagyobb tanulság az lehet, hogy az idők ugyan változnak, emberként megmaradva valódi összetartással, kis közösségeink, városunk lakosságának és országunk társadalmának jövőjét alakíthatjuk. A magyar társadalomnak ilyen demográfiai értékek mellett oda kellene figyelni a magyar fiatalságra, akikre a jövőben is számítunk. Szomorú megállapítás, hogy a magyar emberek csak a legnehezebb időszakban tudnak összefogni. Rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e kiállni településünkért, magunkért és társadalmunkért, és igaz magyarként együtt élni ebben az országban – zárta ünnepi gondolatait a polgármester.

A Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola dráma tagozatos tanulói adták elő ünnepi műsorukat, majd koszorúzással zárult az ünnepség a Rózsa Gábor téren. Közreműködött a MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred Díszőrsége és Szentes Város Fúvószenekara.

Halupa Eszter

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!