Többnyire tetőkön látjuk, de más megoldások is léteznek. Nánai Endrét, a Bali Solar munkatársát kérdeztem a napelempanelek lehetséges elhelyezéséről.

 

 – Mi az első lépés, mielőtt meghatároznák, hová fogják telepíteni a napelempaneleket?

– Az igényfelmérés, vagyis amikor az ügyféllel sorra vesszük, hogy mi az energiaigénye, mire van felkészülve anyagilag, illetve mi jellemzi az ingatlant és a tetőfelületet. Számos tényezőt figyelembe veszünk, hiszen nincs két egyforma ingatlan.

 – Mi jelenleg a legelterjedtebb technológia?

– Az, amikor megfelelő magasságban és dőlésszögben, árnyékhatásmentesen a tetőfelületeken helyezünk el napelempaneleket. Ezeket lapos- vagy hegyestetős felületre egyaránt felszerelhetjük, semmilyen tetőburkoló anyag nem jelent akadályt.

A földi napelempanelek tanyáknál és olyan létesítményeknél elterjedtek, ahol a tető gépészetileg terhelt vagy tele van, de viszonylag nagy terület öleli körbe az ingatlant.

Ez lehet egy sima horganyzott tartószerkezeten is, de ma már árnyékolót, teraszt, kocsibeállót is lehet napelem fedéssel építeni, ami igen dekorativ tud lenni egy modern családi háznál is.

 

 – Mikor terhelt gépészetileg egy tető?

– Például, ha klíma, szellőzőrendszer, napkollektor, antennák, kémény található rajta, illetve, ha lift is van az épületben.

 

 – Az, hogy hol lesz a legjobb helyük a napelempaneleknek, a helyszíni felmérés után derül ki. Hogyan történik mindez?

– A helyszín bejárása 30-60 percet vesz igénybe. Figyelembe vesszük, hogy műemlékvédelem alatt áll-e esetleg egy épület, valamint az ingatlan elektromos lehetőségeit is felmérjük, mint amilyen a hálózat, az elérhető teljesítmény vagy az, hogy szükséges-e teljesítménynövelés.

Például, ha elektromos hálózat fejlesztésre van szükség, MVM Démász partnerként azt is intézzük a napelemes engedélyeztetéssel párhuzamosan. Figyelembe kell venni minden tényezőt, ami később változhat. Elképzelhető például, hogy pár év múlva belenő egy fa a tetőbe, vagy az ügyfél klíma esetleg elektromos autó vásárlását tervezi. Több tervet szoktunk kiadni a különböző műszaki tartalmú rendszerekre. A hagyományoshoz képest például az optimalizált rendszer jobb termeléshatékonysággal dolgozik, viszont az eltérő műszaki tartalom miatt  árkülönbség jelentkezik, de általában hosszútávon ez a kifizetődőbb.

 

 – Hatékonyság szempontjából lehet különbséget tenni a földi és a tetőre szerelt napelempanelek között?

– Igen, a földön a tájolást és a dőlést be lehet állítani az ideálisra. A földre telepített rendszerek közt megjelentek az ún. bifaciális, kétoldalú napelemek, amik a hatékonyságot azzal is fokozzák, hogy a hátsó oldaluk is hozzáad a termeléshez 5-10 százalékot a visszaverődő fényből. (x)

Gyergyai-Szabó Mariann

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!