A napelemek telepítését komoly adminisztrációs folyamat előzi meg. Ebben segít eligazodni Bálint Zoltán, a Bali Solar Kft. munkatársa.

 

– Online vagy papíralapon történik az adminisztráció?

Jelenleg a papírlapú dokumentációt használjuk, azonban területenként lehetnek eltérések abban, hogy milyen dokumentumot kérnek a szolgáltatók, ugyanis még nem egységes a rendszer országos szinten.

– Mi az első lépés?

Először felvesszük az ügyfél adatait. Az egész folyamat során csak az aláírására van szükség, mindent mi intézünk, neki nem kell máshova menni. Ezután benyújtjuk a szolgáltatóhoz a háztartási méretű kiserőműre vonatkozó igényt. Az igénybejelentés összetettebb része a hálózatra csatlakozási terv, más néven tervdokumentáció benyújtása. Ez egyfajta műszaki leírása a rendszernek. Számos engedély, minősítési eljárás és szabvány van, aminek meg kell felelnie az inverternek, a napelemnek, akkunak és az ügyfél belső hálózatának. A csatlakozási dokumentum ezeket összefogja, és leírja, hogy milyen feltételekkel, milyen szabványokat betartva lesz telepítve és fenntartva a napelemes rendszer. Az elsődleges cél az, hogy biztonságos legyen a hálózat az ügyfél ingatlanában. Senkinek nem ajánljuk, hogy magától telepítsen napelemet, ugyanis ehhez elengedhetetlen a megfelelő szaktudás, még ha látszólag nem is tűnik bonyolultnak, valójában sok veszélyt rejt magában egy szakszerűtlen kivitelezés.

– Mi lassíthatja az engedélyeztetés folyamatát?

Ha az ügyfélnek teljesítménynövelést kell intézni, vagy ha tulajdonostárs, haszonélvező jóváhagyására kell várni. Rengeteg apróság van, amire elsőre nem feltétlenül gondol az ember. A szolgáltatótól függ, hogy a csatlakozási dokumentumot mennyi idő alatt hagyják jóvá. Az igénybejelentéstől számítva átlagosan két hónapon belül tudunk telepíteni. A munkatársak beállítják az invertert, és próbaüzemet tartanak. Ha ez megvan, ezt jelezzük a szolgáltató felé, aki felkeresi az ügyfelet, és felszerel egy oda-visszamérő órát. Ezzel nézik az ügyfél fogyasztását és azt, hogy mennyi energiát táplál vissza. Innentől működik a rendszer. (x)

Gyergyai-Szabó Mariann

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!