A lakossági napelemes rendszerekről indítunk új sorozatot, az információk közötti eligazodásban a Bali Solar Kft. munkatársai lesznek segítségünkre. A cég alapítója Bali János, aki hét évvel ezelőtt hozta létre vállalkozását, ami mára az egyik legismertebb napenergia-szolgáltatóvá vált.

– Tavaly több mint 50 napelem modult telepítettek a Pollák Antal Technikum tetőszintjére. Egykori pollákosként még további 6 különböző teljesítményű napelem-panelt és egy mérőberendezést is felszereltek ajándékként. Így ezt a rendszert oktatási célokra is lehet használni. Még mindig fontos a régi iskola?

– Sajnáltam volna, ha nem a cégem nyerte volna meg a telepítés lehetőségét! Kötődöm az iskolához még ennyi év után is, és örülök, hogy a tanulók is jobban beleláttak ezzel a beruházással a napelemes rendszerek működésébe. Engem is mindig érdekelt az elektromosság, tanulni viszont kevésbé szerettem. Az iskola elvégzése után a családi kereskedelemben dolgoztam, és megtapasztaltam, hogy egy vállalkozónak nincs pihenőnapja, nem lehet előre tervezni például a családi programokat sem. 6-8 év után kiléptem ebből, és villanyszerelőként kezdtem el dolgozni az Elektroglob Kft.-nél. Aztán csoportvezető lettem, hálózatépítéssel és mérőhelymunkákkal foglalkoztam, és rövid időre tervezőtechnikusként is beleláttam a vállalkozás munkafolyamataiba. Mivel ez akkor nem nagyon tetszett, visszakértem magam kivitelezőnek, és csoportvezetőből, később művezető lettem. Ha volt egy speciálisabb helyzet, az általában rám várt. Aztán 11 év után – bár először nagyon ódzkodtam ellene – de főállású vállalkozó lettem. Szerencsére ebben a párom, Herbacsek Anett támogatott. Nagyon sokat fejlődtem szakmailag az Elektroglobnál, és ellestem fontos dolgokat egy cég irányításával kapcsolatban.

– Hogyan lett villanyszerelőből napelem-telepítő?

– Harminc évesen kezdtem jobban ezzel a témával foglalkozni. Ekkor a városban villanyszerelőként ismertek inkább, innen könnyebb volt lépést tenni a napelemek irányába. Az első rendszert 2012-ben építettem, ekkor már 34 éves voltam.

– Emlékszik még erre a munkára?

A legelső ügyfelem igazán emlékezetes. Összevásárolt magának egy halom alkatrészt a neten, rozsdás vasakkal szerelte fel a napelemeket a tetőre, ezután kiadta nekem a feladatot. Össze kellene őket kötni, engedélyeztetni, bekötni az invertert és átadni a rendszert. Elvállalnám-e? – hangzott el a kérdés. Szörnyen nézett ki az elején, a fotók ma is megvannak erről a megbízásról, de megoldottam, és a mai napig hibátlanul működik a rendszer. Azóta már több mint kétezer napelemes rendszert telepítettünk itt a régióban.

Az Európai Unió célkitűzései között szerepel a karbonsemlegesség, amit 2050-ig kell teljesíteni. Mondhatjuk, hogy a jövő vállalkozásába kezdett?

– Elkerülhetetlen, hogy ez jelentse a jövőt. Emlékszem, amikor a 80-es években tömegesen vezették a gázt. Amikor hozzáfogtam, azt gondoltam, hogy a napelemes rendszerek is hasonlóképp terjednek majd el. Ha valaki meg tudja termelni a saját energiaszükségletét, az fantasztikus. Nincs energiafüggősége! Ebben hiszek, ezért is indult el a vállalkozás hét évvel ezelőtt. Igaz, lassabb az elterjedése, mint annak idején a gázbekötésnek, de panaszkodni nincs okom. Nem azt mondom, hogy minden házon lesz napelem, de az épületek többségén igen. Az új építkezésekből sem lehet kihagyni a rendszer tervezését.

„Régen viccesen mondogattam a barátaimnak, hogy ha helyben mondani kell egy vállalkozót, aki napelemekkel foglalkozik, akkor az első, ami beugrik, az a Bali Solar legyen. Itt helyben! Ezt akartam elérni, és mára úgy gondolom sikerült.”

– Hogyan indult a vállalkozás?

– Noha párommal ketten indítottuk a vállalkozást, Fekete Sanyival sokat dolgoztam már előtte is, és ő a kezdetektől, a mai napig alapember a cégnél. A célom akkor az volt, hogy stabil megélhetést biztosítsak a családomnak. Ezt mára már messze túlszárnyaltuk, amit nem gondoltam volna. De ma sincsenek olyan távlati céljaim, hogy például háromszorosára nőjön a cég. Ez így elég. Nem vágyom országos lefedettségre sem, megmaradnék ilyennek és ekkorának. Jelenleg 22 fővel dolgozom, és elmondhatom, hogy jó a csapat. Bár nem mindig volt ez így, komoly leckét adott az élet az emberi természetről is, de együtt megbirkóztunk vele. Bízom a kollégáimban, másképp nem is működne. Régen viccesen mondogattam a barátaimnak, hogyha helyben mondani kell egy vállalkozót, aki napelemekkel foglalkozik, akkor az első, ami beugrik, az a Bali Solar legyen. Itt helyben. Ezt akartam elérni, és mára sikerült. Emellett sok tetőt látok még, ahová telepíthető a rendszer.

– Az ügyfelekkel könnyen megtalálta a közös hangot?

A szüleim a kereskedelemben dolgoztak, ahol megtanultam, minden kívánságát lesni kell az ügyfélnek. Ez a szemlélet rengeteget segített a munkámban. Sokan tájékozottak, bár sok a téves információ is, ezek között könnyű elveszni. Ezeket tisztázni kell.

– Előnyt jelent az ügyfeleknek, ha szentesi vállalkozóval dolgoztatnak?

A helyi ügyfeleknek számít a referencia. A személyes ismertség és ismeretség elengedhetetlen. Elérhetők és megbízhatók vagyunk. Sokat köszönhetek Gerendi Norbert kollégámnak, (bár Ő elsősorban a sógorom) korábban pénzintézeteknél dolgozott. Hét évvel ezelőtt adódott egy az MFB által támogatott lakossági energiahatékonyság-program. Úgy sikerült gyorsan reagálnunk, hogy országosan is Szentes kiemelkedően teljesített a napelemes rendszerek telepítésében. Várhatóan hamarosan indul egy hasonló program, amelyre már készen állunk. Sikerült helyben annyira megerősödnünk, hogy a szentesiek minket kérnek fel, ha napelemben gondolkoznak. Most jön az az időszak, amikor jól tervezhető, stabil munkákat végezhetünk. Az eddigi évek nagyon hajtósan teltek, hétvégi munkavégzéssel, sok túlórával, rengeteg szereléssel.

– Ezzel azt akarja mondani, hogy visszaesés várható a napelemek telepítésében?

– Nemrég voltam egy konferencián a Balatonon. Egy csehországi nagykerrel vagyunk kapcsolatban. Azokat a változásokat kb. 10 évvel ezelőtt ők már átélték, ami jelenleg nálunk zajlik. Itt sok mindenben tudtunk tapasztalatot cserélni. Mindenhol egy kis megtorpanás után újraindult a napelemek telepítése! Gondolok a lakossági elszámolási forma, a szabályozási formák és a szerződések változására. Ez Európában jóformán rajtunk kívül már mindenhol lejátszódott.

– Mi áll ennek a hátterében?

–Műszaki oka van. Ha túl sok a napelem, a hálózatot és áramszolgáltatást nehéz szabályozni, fenntartani. Üzemeltetni, karbantartani és fejleszteni mindig kell. A magyarországi helyzet eddig jobban alakult, mint a cseh, ahol két évre a lakossági megrendelések nullára estek vissza. A kormány is igyekszik pályázatokkal ösztönözni az embereket, de enélkül is sokan belevágnak, mert megéri napelemet telepíteni. Az éves energiafogyasztás nem csökken nullára, de 20 százalékra igen, ami még mindig nagyon kedvező érték.

– Amikor legutóbb beszélgettünk, említette, hogy nem igazán szereti azt a megjegyzést, amikor valaki az mondja: „Neked könnyű…”

Néha irigylem azokat az embereket, akik délután 4-kor hazaindulnak, és élik a családi életüket, hétvégére pedig tudnak tervezni. Ők viszont lehet, hogy a vállalkozó életét irigylik, de nem látnak bele, csak egy közösségi oldalra kitett képről ítélnek. Állandó készenlétet, gyors döntéseket igényel ez a munka. Azt mondják, hogy az elégedetlenség hajtja előre a világot. Bizonyára engem is. Voltam alkalmazott, viszont azt már kevésnek éreztem, ezért váltottam.

– Most elégedett?

Ez jó kérdés. Sokkal többet értünk el, mint azt bármikor gondoltam. Az eredményeknek örülök, büszke vagyok rájuk, de még mindig van sok megvalósítandó terv. A napelemes, elektromos töltővel felszerelt kocsibeálló is ezek közé tartozik. Ebből egy prototípust állítottunk fel a cég telephelye mellett, a Vásárhelyi úton. A Bali Solar Kft. a faültetésen túl elkötelezett a sport támogatásában is. Ha kell segítünk, pl. azonnal mozdultunk a munkatársaimmal, amikor kigyulladt a sportcsarnok, és műszaki segítségre volt szükség az oltáshoz. Az itt megmentett napelemek a Farkas Antal utcai óvoda tetején működnek tovább, támogatásként minden egyebet adtunk hozzá!  Segítettünk a Covid idején, a Tenisz Klub napelemeiben, a Tesla-előadásban, sorolhatnánk… Ezeket mindig szívesen teszem. Több környékbeli település közintézményeire is mi szereltük a napelemes rendszereket, nagy örömömre szolgálna, ha ezt a szülővárosomban is sikerülne elérni!

– Jut idő a pihenésre is?

A szüleim is abba a generációba tartoznak, akik nem tudnak pihenni, de bevallom, nekem sem megy könnyen. Mostanában igyekszem több helyre eljutni családdal vagy barátokkal két keréken. Nemrég vettem részt motorral egy balkáni túrán, az maximálisan kikapcsolt. Szeretek barkácsolgatni, a fával dolgozni. Az emberi kapcsolatokat tartom a legfontosabbnak az életben. Mind a magánéletben, mind pedig az üzletben. Sok barátot köszönhetek a munkámnak. (x)

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!