Bármilyen nagyobb beruházásról esik szó, az első kérdés, ami felmerül, hogy meg fog-e térülni a befektetés ára. Lantos Gáborral, a Bali Solar munkatársával azokról a szempontokról beszélgettünk, amelyeket mindenféleképpen érdemes végiggondolni, mielőtt napelemrendszerek kiépítésébe vágunk.

Mi határozza meg, hogy milyen napelemrendszert válasszunk?

Az inverter a lelke az egész napelemes rendszernek, mely az egyenáramot váltóárammá alakítja át, és ez az, amit a háztartás fel tud használni. Szinte mindegyik invertermárkát Kínában gyártják, kivételt az osztrák Fronius és az izraeli SolarEdge jelent. Mi ezeket szereljük elsősorban. Ezek a gyártók képviseltetik magukat Magyarországon, és bármilyen problémával szinte azonnal fordulhatunk hozzájuk. Az utóbbi egy nagyon magas színvonalat képvisel, mind tudásban, mind műszaki kialakításban. Például a napelempaneleket egyesével kezeli és monitorozza.

Ez mit jelent?

Ha az egyik elem tönkremegy vagy árnyékhatás éri, akkor csak ennek az egynek csökken le a teljesítménye, nem az egész rendszernek, a többi elem ugyanúgy 100 %-kal működik. Ezen kívül számos előnye van még ennek a kialakításnak, pl: ennek van a legjobb tűzvédelmi megoldása, Amerikában és számos európai országban ők a piacvezetők. Bármelyik invertermárkát is választja az ügyfél, mindegyik megbízható, jó szervizháttérrel rendelkezik, jó az alkatrészellátása, szükség esetén cserélni lehet őket, gondozást szinte egyáltalán nem igényelnek. Telefonos applikáción keresztül nyomon lehet követni a termelést, tehát a háttér is megbízható.

Az inverter mellett mit érdemes még figyelembe venni?

Fontos, hogy a tetőre szerelt vagy a földre telepített napelempanel hány Watt teljesítményű. Az inverterekhez hasonlóan ezek is szinte gondozásmentesek. A tesztekben golflabda nagyságú jégverést is kibírtak márkától függetlenül. Lényegesebb különbség az, hogy míg a hagyományos napelempanelnek csak az egyik oldala termeli az áramot, a bifaciális paneleknek a hátulja is üveggel van bevonva, így az is termelhet áramot. Kollégáimmal segítünk megtalálni azt a megoldást, amelyik a legjobban megfelel az ingatlan adottságainak és a vevő fogyasztási szokásainak, igényeinek.

Mitől függ, hogy mikor térül meg a befektetés?

Ezt sok tényező befolyásolhatja, de elsősorban attól függ, hogy mennyi elektromos eszközt használunk. A megtérülés jelenleg 3-4 évtől 8-9 évig terjedhet. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a napelemes rendszer rásegíthet a fűtésre, ezzel pedig sokat spórolhat a háztartás. (x)

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!