Tóth József szentesi születésű színművész, a Nemzeti Színház egykori tagja 1823-ban született. A 200 éves évforduló tiszteletére Szentes Város Önkormányzata és a múzeum idén ősszel kamarakiállítással készül a Tóth József Színház és Vigadóban.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettől megkapták az egykori színész-tanár kéziratait, amelyeknek színes másolatait is kiállítják majd. A további kutatások arra irányulnak, hogy megtalálják a még élő családtagokat, vagy távolabbi leszármazottakat.

A színész születési és halotti anyakönyvét megtalálták, amelyek ugyancsak megtekinthetőek lesznek. Annyi bizonyos, hogy Halász Kata gyermeke 1823. július 5-én született. Akkor még “h” nélkül írták családnevüket Szentesen. A tímármester apa neve: Tót István. A Nemzeti színésze 46 évesen, “tüdőgümőkórban” hunyt el. Lakhelye a fővárosban, az akkori közigazgatás szerint: Országút 39. szám. Felesége neve: Kovácsy Mária. 1870. március 1-én halt meg és utána két nappal, március 3-án temette el református szertartás szerint Főtisztelendő Török Pál lelkész a Kerepesi Temetőben (ma Fiumei úti sírkert).

A Koszta József Múzeum az olvasók, látogatók segítségét kéri, hogy aki tud valamit a családtagokról Szentesen, Budapesten, vagy bárhol, jelentkezzen! A sírkerttel is felvették a kapcsolatot, a sírhely védett és kezelője a Nemzeti Örökség Intézetén keresztül a Magyar Állam, tehát gondozókat nem ismernek, akik időnként kijárnának a sírhoz.

Amennyiben bárki információval rendelkezik a szentesi Tóth családról (eredetileg Tót) és a hozzátartozókról, keressék a szentesi Koszta József Múzeumot telefon: a 63/313 – 352 számon; vagy e-mailben: az igazgatosag@kosztamuzeum.hu címen.

#szentesielet #tajekozottnaklennijo #varosihetilap #szentes
www.szentesielet.hu
35. szám
Kultúra|39



Forrás

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!