Az utóbbi időben megszaporodott az olyan jellegű tűzesetek száma, ahol az ingatlantulajdonos a háztartási hulladékot, növényi maradványokat égetéssel kívánta megsemmisíteni. Több esetben is szükségessé vált a hivatásos tűzoltáság beavatkozása a kialakult tüzek eloltásában.

Szentes Város Önkormányzata felhívja a figyelmüket, hogy háztartási hulladékot (műanyagot, gumit stb.) égetni sem belterületen, sem külterületen nem szabad, még tüzelő- és fűtőberendezésben elégetni is TILOS! A háztartási hulladékok égetése során nagy mennyiségben szabadulnak fel káros anyagok, melyek erősen egészségkárosító hatásúak. A hulladékok tüzelő-fűtőberendezésben történő elégetése során a felszabaduló égéstermékek tönkre tehetik nem csak a fűtőberendezést, hanem magát a kéményt is. Szabadtéri égetésnél a tűz átterjedhet a környezetére, így veszélyeztetve a szomszédos ingatlanokat, épületeket és a személyes biztonságot is.

Amennyiben valaki a tűzvédelmi szabály megszegése miatt tüzet idézett elő, és a tűz eloltásába a tűzoltóság beavatkozása is szükségessé vált, a területileg illetékes tűzvédelmi hatóság akár 3 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhat a vétkes személlyel szemben. Amennyiben a helyszínen megállapítást nyer, hogy hulladék égetése valósult meg, a tűzvédelmi hatóság tájékoztatja a területileg illetékes kormányhivatal környezetvédelmi hatóságát, mely saját hatáskörben szankcionálja az elkövetőt.

Ezért kérik Önöket, hogy saját maguk és környezetük védelme érdekében tartózkodjanak a hulladékok mindennemű égetésétől!



Forrás

Kapcsolatfelvétel

Ha éppen nem vagyunk elérhetők, küldjön e-mailt!